image 1Yumuşatma Sistemleri

  Suda çözünmüş olarak bulunan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonları suyun sertleşmesine sebep olmaktadır. İyon değişim yöntemi ile sudaki Kalsiyum ve sudaki Magnezyum iyonlarının alınması işlemi sonucu suyun sertliğinin düşürülmesi işlemine yumuşatma denir.

  Katyonik Reçine vasıtası ile sertliğe neden olan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonlarının Reçine üzerinde bulunan Sodyum (Na) iyonları ile yer değiştirmesi prensibine dayanır. Böylece iyon değiştirme yöntemi ile sistemden çıkan suyun sertliği alınmış olur. Doyuma ulaşan reçineler zaman ya da debi kontrollü olarak, Tuzlu su ile rejenerasyona girerek Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonlarından temizlenirler. Su sertliği evsel ve endüstriyel kullanımlarda en çok rastlanan problemdir.
Evsel veya endüstriyel kullanımlarda suyun belirli bir yumuşaklıkta olması ürün, yaşam kalitesini arttıran bir özeliktir. Su ile çalışan her türlü makinaya, tesisata bağlı boruların kısa zamanda kireç taşı bağlanması ile daralmasına, sabun vb. temizlik ürünlerinin fazla kullanılmasına neden olmaktadır. Sert suların kullanıldıkları yerlerde oluşan kireç katmanları bakteriler için de uygun ortam teşkil etmektedir. İnsan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ise damar sertliği, böbreklerde taş oluşumu gibi hastalıklarla ortaya çıkmaktadır.

Bu problemleri engellemenin en ekonomik yolu iyon değiştiren su yumuşatma cihazları kullanmaktır.

Su Yumuşatma Sistemleri Uygulama Şekilleri

Tekli Sistemler : Bir otomasyon valfi ve bir gövdeden oluşan bu sistemde birde tuz tankı bulunmaktadır. Genel olarak su kullanımının az olduğu noktalarda tercih edilir.

Dublex (Tandem) Sistemler: Bir otomasyon valfi ve iki gövdeden oluşan bu sistemde birde tuz tankı bulunmaktadır. Daha yüksek debi ihtiyaçlarında ise sistem iki otomasyon valfi, iki gövde ve iki tuz tankından oluşur. Bir cihaz serviste yumuşak su verirken diğer cihaz geri yıkama (rejenerasyon) yapmaktadır. Genel olarak saatlik tüketimin yüksek olduğu sularda tercih edilir.

Triplex Sistemler: Üç otomasyon valfi ve üç gövdeden oluşan bu sistemlerde; iki cihaz serviste iken bir cihaz geri yıkama yapmaktadır. Sertliğin ve debinin çok yüksek olduğu noktalarda ya da saatlik debinin iki dublex (tandem) sistemle karşılandığında ekonomik olmadığı noktalarda tercih edilir.